LED Aydınlatma Sistemleri
LED aydınlatma sistemlerinde ürettiğimiz çözümler ve ürünlerimiz ile bilgileri bulacağınız sayfalarımızda sizlere LED ler hakkında kısaca bilgi verelim.
LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve (Işık Yayan Diyot) anlamına gelir.
LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır.LED’lerin ortama yaydığı ışığın frekansı, spektrumun görünür ışık bölgesine denk düşer. Bununla birlikte gözle görülemeyen frekansta ışık yayan kızılötesi (infrared, IR) veya morötesi (ultraviole, UV) LED’ler de vardır.
LED’in ışık yayma mekanizmasının iyi anlaşılması için kuantum fiziği, kimya, elektronik ve optik alanlarında bilgi sahibi olunması gereklidir.LED’in en önemli kısmı yarı iletken malzemeden oluşan ve ışık yayan LED çipidir. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır. Şeffaf kılıflı bir LED’e dikkatli bakılırsa LED çipi gözle görülebilir.LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, fosfor nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır.
Üretici firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir.
Kırmızı ve sarı ışıma veren LED’ler AllnGaP, yeşil ve mavi ışıma veren LED’ler ise lnGaN teknolojisi kullanılarak üretilmişlerdir. Beyaz ışık üretmek iki yöntemle mümkündür. Bunlardan birincisi; kırmızı, yeşil ve mavi üç adet LED çipi bir kılıf içersinde kullanarak beyaz ışığı elde etmektir. İkinci yöntem ise mavi LED çipinden üretilen ışığın bir fosfor tabakasından geçirilerek beyaz ışık üretilmesidir.
Türkiye’de yaşanan şebeke gerilim dalgalanması problemi göz önüne alındığında, özel tasarlanmış elektronik güç kaynakları sayesinde şebeke gerilimi 95 V. AC ile 260 V. AC arasında değişim gösterse dahi güç kaynağı çıkışındaki gerilim hiçbir zaman değişmez. LED aydınlatma sistemleri bu değişimden etkilenmeyerek randıman kaybetmeden çalışırlar. Ayrıca ani elektrik kesilmeleri ve çok kısa sürede tekrar gelmeleri sisteme hiçbir zaman zarar vermez, böylece kesintisiz uzun süreli aydınlatma elde edilir.
LED aydınlatma sistemlerinin avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
LED’ler günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede dekoratif ve genel amaçlı aydınlatma için tasarımcılara sonsuz çözüm olanakları sunmaktadır.